Dobrý den, kontrola osevního plánu

8. 5. 2013 15:10
Rubrika: Tvorba | Štítky: demokracie , Svoboda , moc

"Dobrý den, kontrola osevního plánu."Lilek brambor

"Dobrý den, pojďte dál."

"Váš občanský průkaz a doklady o vlastnictví pozemku."

"Tady."

"A váš schválený osevní plán."

"Zde, prosím."

"Vypadá v pořádku, řádně vyplněný, registrace platná. Pojďmě na pozemek."

...

Po pravdě řečeno jsem letos kontrolory nečekal. Plán jsem poslal na úřad ke schválení jen, abych zbytečně neprovokoval. Naše rodinná farma je malinká, většinu toho, co vypěstujeme, prakticky spotřebujeme sami. Dál máme pár ovcí, koz, slípky - prostě nic, co by nebylo na vesnici obvyklé. Takže dost malá ryba na to, aby nás někdo kontroloval. Teď mám na krku průšvih, protože na záhonu za skleníkem mám neregistrovaný česnek, čtvrtina brambor je pirátská - od souseda, a co víc, na květinovém záhonu jsou i nějaké bylinky, které tam vysadila žena. Bazalka, mateřídouška, tymián a pažitka. Je strašně těžké sehnat je dnes registrované čerstvé nebo semínka. Jednoduše protože to nejsou hybridy, ale rostliny, které rostou na daném místě tak nějak samy, když se jednou zasejí. Obchodníci pak na nich tolik nevydělají. A ty z obchoďáku, sušené v pytlíku - to už si můžu do polívky rovnou nasekat seno. Z mého uvažování mě vytrhli úředníci, kteří začali skenovat čtečkou čárové kódy z cedulí u jednotlivých záhonů:

"Vojtěška setá, kultivar MS4862002"

"Jo, tu mám pro králíky."

"Tyto ovocné stromy nemají registraci v plánu ani označení, můžete podat vysvětlení?"

"Ano. To jsou stromy vysazené před rokem 2016, takže se na ně nevztahuje zákon o registraci plodin."

"Takové stromy bylo ale možné v přechodném období porazit za státní náhradu, proč jste možnosti nevyužil?"

Blbá otázka. V té době mi bylo pět let, takže jsem podobnou věc logicky nemohl zařídit. Slyšel jsem o tom, co se tehdy dělo. Hromada sadů vzala za své, byla to velká rána pro naše zemědělství. Prošly si tím postupně prakticky všechny evropské státy. Lidé se samozřejmě bránili - je přece obrovská škoda porazit zdravé, plodné stromy! Jenže to bylo dobře zaplacené od státu, takže protesty nebyly tak intenzivní a celá akce proběhla bez komplikací, dá se říct. Dokonce se vláda pochvalně vyjádřila v tom smyslu, že děkuje za pochopení a výbornou spolupráci ze strany zemědělců. 

Úředníkovi odpovídám: "Nebyl jsem v té době majitelem pozemku."

"Dobrá, jdeme dál. Lilek Brambor, kultivar ST5578005. V pořádku. Pokračujeme."

To mi spadl kámen ze srdce, naštěstí jsou dost shnilí na to, aby to obešli celé. Teď ten s tabletem, co celou dobu mlčel, něco polohlasně říká druhému, ten jen pokrčí rameny.

"Moment, podíváme se tam dozadu. Jen pro jistotu."

A je to tady.

"Tyhle záhony vypadají trochu jinak."

"Nevšiml jsem si", odpovídám, "možná na ně svítí míň slunce kvůli tomu ořešáku tady, možná jsem je sázel až později - těžko říct..."

Úředník s tabletem listuje v jakémsi katalogu a porovnává obrázky.

"Odebereme vzorky pro laboratorní testy."

Ten s tabletem schová tablet do brašny, vytáhne lopatku a igelitový sáček a vyryje jednu rostlinku i skořeny.

"Můžeme pokračovat"

Postupně projdeme celou zahradu a skleník, rajčata i papriky a další zeleninu mám už legálně. Problém měli jen s ředkví, u které nebyl čitelný čárový kód, protože mi cedulka spadla do hlíny a nechal jsem ji tam nějaký týden ležet, než jsem si jí všimnul. Nakonec jsme se domluvili, že to v zápisu nezmíní a že si od dodavatele semen nechám poslat duplikát. Pak jsme ale došli až k záhonu s česnekem.

"Tahle plodina nemá označení. Vysvětlení?"

"Asi to tu vyrostlo samo, vůbec netuším, o co se jedná. Nějaký plevel nejspíš."

"Ten záhon je obdělávaný a odplevelený. Navíc jako majitel pozemku máte zodpovědnost za to, co na něm roste. Odebereme vzorky."

Podobná situace se opakovala i u květinového záhonu - přestože bylinky nejsou na první pohled patrné (jsou schované mezi okrasnými květinami), všimnuli si bazalky. Mateřídoušku a tymián naštěstí pokládali za okrasné, pažitku nenašli vůbec, protože byla za skalkou.

"Tohle ovšem není okrasná rostlina, to je bazalka, která se používá jako koření. Nejenom že nemá ani označení ani registraci ve vašem plánu, ale ještě navíc neroste na samostatném záhonu a její přítomnost se snažíte zamaskovat okrasnými rostlinami! Nechcete nám tvrdit, že tu vyrostla sama, když se vám tu vine kolem laťky, že ne?"

"Ano, přiznávám, že jsem si tu vysadil bazalku, protože nebyla na trhu k sehnání. A protože sušená z hypermarketu se nedá jíst."

"To nic nemění na tom, že na svém pozemku pěstujete rostlinu, od které nemáte doklad, tedy vám rostlina nepatří nebo se jedná o nepovolenou výsadbu. Obojí lze v závislosti na rozsahu kvalifikovat buď jako přestupek nebo trestný čin. Pokud nebude k sehnání auto, taky půjdete a ukrandete ho?"

Co na to chcete říct? Takže mlčím a cítím se jak zpráskaný pes. Naštěstí tohle byl poslední záhon, takže můžu oba úředníky vyprovodit k brance.

"Tady nám podepište zápis kontroly a odebrání vzorků. Do deseti pracovních dnů vám bude doručeno vyjádření komise. Protože už teď z nálezů vyplývá, že jste se dopustil závažných pochybení proti zákonu, bude součástí vyjádření i seznam nápravných opatření, na jejichž implementaci dostanete zákonnou lhůtu. Poté opět proběhne kontrola, jejíž výsledky budou, doufáme, lepší než dnes."

Položím občanku na přenosný skener, ozve se pípnutí, vyťukám pin a je to vyřízeno. Jediné pozitivum na úřadech je, že lze skoro vše zařídit elektronicky. Od svých rodičů jsem slýchal, že tomu tak vždy nebylo a kvůli vyřízení i naprostých banalit bylo potřeba jezdit osobně do města.

"Nashledanou"

"Nashle", odpovídám, i když bych je tu nejradši už nikdy neviděl. Gestapo. Teď se mnou celý víkend zas nebude k vydržení a odskáčou to ti, kteří za to vůbec nemůžou. Manželka a děti. A to je venku dnes tak krásně, chtěli jsme s dětmi vyrazit k řece. No nic, i přesto půjdeme, snad cestou přijdu na jiné myšlenky.

Zobrazeno 1888×

Komentáře

Martin Múčka (Smile)

jn, za vším jsou peníze... :-(

Ester-Michael

Aha, tak příště prosím napsat třeba kurzivou dole - pro ty, kteří nejsou z oboru (tudíž nevědí, jak dramaticky postoupila současná legislativa + pokyny z EU, jen slyšeli už dávno podivné zkazky....:-)), že to je fikce:-), sci-fi z blízké budoucnosti (na sci-fi už sem zřejmě trochu větší specialista, po semestru takového předmětu:-D :-D)

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz